Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Profilaxie

Profilaxia dentară este cea mai accesibilă modalitate de prevenire a cariilor dentare și a bolii parodontale. Cu ajutorul acestui tratament, se poate, de asemenea, să opriți progresia, odată ce aceste afecțiuni au apărut.

Profilaxia previne, așadar, apariția cariei dentare și a bolii parodontale și, de asemenea, combate evoluția acestora și a eventualelor complicații.

  • Igienta orală constituie o metodă primordială de profilaxie. Deoarece placa se acumulează pe dinți după fiecare masă, trebuie să o îndepărtați prin periaj sau prin folosirea regulată a aței dentare pentru ca tartrul dentar să nu se formeze și să nu cauzeze probleme de sănătate orală.
  • Unii oameni cred că medicul dentist poate aștepta până când bolile orale au progresat semnificativ înainte de a le diagnostica, dar acest lucru ar putea fi o greșeală.
  • Controalele perioadice au ca scop prevenirea oricărei afecțiuni dentare și sunt deosebit de importante pentru menținerea unei sănătăți orale corespunzătoare.
  • Detartrajul este procesul de îndepărtare a plăcii și a tartrului cu ajutorul instrumentelor manuale sau al dispozitivelor sonice sau ultrasonice specifice.
  • Periajul profesional constituie o etapă importantă a igienei dentare și ar trebui să fie urmat întotdeauna de profesioniști. Medicul dentist folosește instrumente mecanice pentru a vă curăța dinții, îndepărtând placa bacteriană care s-ar fi putut acumula la suprafață după detartraj, precum și petele sau decolorările apărute pe suprafața dinților.
  • Sigilarea șanțurilor și a fosetelor previne stagnarea microbilor și a plăcii dentare.

Tratamentul de profilaxie în cabinet

Înainte de a începe procesul propriu-zis de igienă dentară, se folosește un burete special pentru a verifica dacă există placă sau acumulări de tartru. Această verificare în cabinet îi ajută pe pacienți să știe ce zone au nevoie de un periaj temeinic atunci când se spală acasă.

 

  • Detartrajul cu ultrasunete se bazează pe o buclă metalică de diferite forme care ajută la dislocarea blocurilor de tartru, atât supragingivale cât și subgingivale. Întreaga procedură folosește mișcări de vibrație produse de ultrasunetele care intră în contact cu suprafața blocului de tartru, fără a afecta structurile dentare sau gingivale. Aceste vibrații produc unde care determină blocul de tartru să se desprindă de suprafețe.
  • Periajul profesional este o procedură complet nedureroasă. Se efectuează doar în cabinetul stomatologic, cu ajutorul unor instrumente și paste de dinți speciale pentru a îndepărta placa bacteriană din cele mai inaccesibile zone. Periajul profesional se face cu o perie circulară și o pastă abrazivă, ca cea a unei periuțe de dinți electrice.
  • Air flow-ul este un tratament profilactic, care ajută la realizarea unei igiene profesionale complete (după periaj și detartraj). Această procedură utilizează cea mai recentă tehnologie de îngrijire dentară: un jet de aer asigură o curățare delicată, în timp ce presiunea aerului suflă placa bacteriană din zonele inaccesibile ale dinților dumneavoastră!
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor previne stagnarea microbilor și a plăcii bacteriene. La copiii, sigilarea se execută pe molarii și premolarii definitivi, imediat după ce aceștia au erupt.
  • De asemenea, adulții pot beneficia de sigilare, dacă aceasta nu s-a realizat înainte.
  • De reținut este că materialele de sigilare se pot uza în câțiva ani, monitorizarea constantă fiind importantă, pentru a le putea înlocui ulterior, dacă este cazul.
  • Fluorul este un mineral care se găsește în multe alimente și în apa potabilă. Nivelul de fluor din apă variază de la o regiune la alta.
  • Cu ajutorul fluorului, dinții dumneavoastră vor fi mai puternici și mai rezistenți la carii.
  • Fluorul nu numai că ajută la remineralizarea cariilor timpurii, dar scade și cantitatea de acid pe care o produc bacteriile din cavitatea noastră bucală.

Noi suntem alături de zâmbetul tău!

Tu când îți vei face o programare?

Contactează-ne chiar azi