Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Proteze dentare

  • Protetica dentară oferă și alte soluții pentru a te ajuta să-ți recapeți zâmbetul complet. Protezele dentare înlocuiesc dinții pierduți, au capacitatea de a reda aspectul estetic, și le permite pacienților să se bucure de o bună funcționalitate orală.

 

Protezele dentare sunt adesea compuse din două părți: o bază de proteză și dinții artificiali.

 

Pacienții care și-au pierdut toți dinții și care nu pot suporta o restaurare protetică fixă ar trebui să ia în considerare obținerea de proteze dentare.

 

  • Beneficiile protezei dentare sunt numeroase, inclusiv îmbunătățirea pronunției cuvintelor și a masticației. De asemenea, odată ce zâmbetul este complet, vă veți recăpăta încrederea de sine.

Acestea sunt realizate în funcție de fiecare pacient, în laboratoare dentare specializate, astfel încât să corespundă funcțional și estetic cu diferitele cazuri stomatologice.

 

  • Un lucru cunoscut este faptul că fiecare persoană are propriile nevoi și dorințe în ceea ce privește rezultatul final al tratamentului și, de asemenea, pacienții se prezintă la cabinet cu diferite afecțiuni dentare.

 

  • Tocmai din acest motiv, medicul stomatolog va investiga cazul dumneavoastră, și va opta pentru un anumit tip de proteză dentară.

 

Este important să știți faptul că protezele pot fi totale, parțiale sau realizate pe implanturi, iar dacă prezentați goluri dentare, una dintre aceste soluții poate fi potrivită nevoilor dumneavoastră.

Protezele dentare parțiale și totale

Diferența dintre cele două este constituită prin metoda de restaurare: cea parțială este concepută pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, în timp ce proteza totală înlocuiește toți dinții de pe o arcadă.

 

Acestea, superioare sau inferioare, sunt realizate pentru a umple spațiul cauzat de lipsa dinților, cu scopul de a reda estetica și funcționalitatea orală, având posibilitatea de a se îndepărta la nevoie. Proteza parțială se fixează cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere pe dinții naturali.

Proteza dentară totală este ideală pentru pacienții care și-au pierdut toți dinții, indiferent de cauza.

 

Dinții artificiali sunt atașați bazei protezei, fixată, în cele din urmă, pe gingii. Baza protezei și sistemul de prindere a lucrării sunt realizate din materiale precum metal sau acril, având o culoare similară cu cea a gingiilor dumneavoastră, astfel încât să confere un aspect estetic plăcut și un zâmbet natural.

 

Important de specificat este faptul că se utiliează un adeziv special, pentru a menține lucrarea într-o poziție optimă, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji că aceasta se va desprinde.

 

Protezele dentare fixe (pe implanturi) oferă o soluție modernă care asigură stabilitate excelentă în timpul masticației.

 

În acest caz, pacientului i se introduce de regulă, prin intervenție chirurgicală, 6 implanturi pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior, urmând ca proteza să se fixeze pe acest „suport”.

 

Acest tip de proteză nu poate fi îndepărtată de către pacient, tocmai din acest motiv este necesară o atenție deosebită igienei orale, ceea ce implică periajul adecvat și folosirea aței dentare în fiecare zi, pentru a evita apariția diferitelor probleme dentare.

Îngrijirea protezelor dentare

  • Cât timp este indicat să port protezele?

Medicul stomatolog este cel care vă va oferi detaliile necesare, după ce tratamentul a fost definitivat. Este posibil ca acesta să vă recomande să purtați noua proteză tot timpul, în primele câteva săptămâni, astfel încât să vă puteți acomoda cu proteza.

 

După ce v-ați acomodat cu proteza, în cadrul unui control stomatologic, medicul vă poate spune când anume este indicat să nu o mai purtați pe timpul nopții, pentru a permite țesuturilor gingivale să se relaxeze. Dimineața, proteza poate fi reintrodusă în cavitatea bucală.

 

  • Curățarea protezelor dentare

Placa dentară se poate acumula pe aceste lucrări, atât sub ele, cât și la nivelul sistemelor de prindere, astfel încât apariția cariilor este posibilă, apariția la nivelul dinților rămași, sau chiar a afecțiunilor gingivale și a bolii parodontale.

 

Respectarea normelor de igienă dentară este necesară pentru a menține sănătatea dentară. Periajul realizat de două ori pe zi, folosirea aței dentare și vizitele corespunzătoare la cabinetul medicului stomatolog pentru control regulat, reprezintă elementele care garantează sănătatea pe termen lung.

 

În plus, pe lângă aceste reguli primordiale de igienizare pe care să le respectați, se poate să îndepărtați și să clătiți proteza sub un jet de apă, după fiecare masă. De asemenea, în momentul în care îndepărtați proteza pentru spălare, nu omiteți să vă curățați și dinții sănătoși rămași și gingiile.

Cum trebuie să spăl corect proteza?

  • Utilizați periuțe de dinți cu cap mic, mediu și cu peri moi, deoarecele perii tari pot deteriora suprafața protezelor.
  • Pentru a evita o situație neplăcută, în care proteza se poate fractura în timpul curățării, indicat este ca întregul proces să se realizeze deasupra unui vas cu apa, astfel, în cazul în care se întâmplă să scăpați proteza, aceasta nu se va deteriora.
  • Este important să știși că există produse special pentru curățarea protezelor. Evitați pastele de dinți foarte abrazive și pe cele cu proprietăți de albire.
  • Periați cu grijă suprafețele protezei, atât pe cea interioară, cât și pe cea exterioară, asigurându-vă că nu folosiți forța, pentru a nu îndoi materialul acrilic.

Noi suntem alături de zâmbetul tău!

Tu când îți vei face o programare?

Contactează-ne chiar azi